western red cedar hout

Western Red Cedar: Kenmerken

Wat zijn nu eigenlijk de kenmerken van western red cedar? Wat maakt deze houtsoort zo bijzonder en daarom zo gewild bij huizenbouwers?

De eigenschappen van cederhout laten zich als volgt samenvatten:

  • duurzaamheid
  • natuurlijke resistentie tegen insecten
  • grote jaarringen en geen hars
  • bijzonder goed bestand tegen vocht en temperatuurschommelingen
  • ecologisch verantwoord
  • natuurlijke vergrijzing

Laten we deze kenmerken van red cedar stap voor stap doorlopen.

Duurzaam hout

Western red cedar hout is eerst en vooral geliefd vanwege de enorme duurzaamheid. Die zit er van nature in. Hoogstwaarschijnlijk heeft de duurzaamheid te maken met de specifieke red cedar olie, extractieresiduen en wateroplosbare fenolen die bepaalde schimmels op afstand houden.

Resistentie tegen insecten

Termieten houden in de regel niet van red cedar. Als er een andere houtsoort in de buurt is, gaan ze daar naartoe. Ook andere insecten moeten niets hebben van de cedarboom.

Jaarringen en hars

Red cedar valt op door de grote jaarringen. Dit zijn de groeiringen die de jaarlijkse aanwas van het hout aangeven. Dit heeft te maken met het groeipatroon. Vakmensen spreken van “laathout” en “vroeghout”. Bij red cedar is het percentage laathout lager dan bij andere bomen.

Anders dan andere typen zachthout bevat cedar geen hars, het kleverige product dat we veel bij naaldbomen tegenkomen en aan de basis ligt van veel verf.

Vocht en temperatuur

Misschien wel de belangrijkste kenmerken van red cedar zijn de lage krimp- en zwelfactoren. Cederhout krimpt en zwelt minimaal bij temperatuurschommelingen. Het is ook uitermate bestand tegen vochtopname. Kromtrekken is cedar nagenoeg vreemd. Dit heeft te maken met de lage dichtheid van het hout.

Juist dit element maakt van western red cedar zo’n populaire houtsoort voor wie hout als bouwmateriaal nodig heeft. Het kan vriezen, het kan dooien, het kan regenen, het kan zomeren: red cedar blijft red cedar.

Ecologisch bosbeheer

Wie kiest voor Canadees cederhout, maakt een ecologisch verantwoorde keus. Het hout komt doorgaans uit British Columbia aan de westkust. De bomen groeien daar in groepen en blijken prima bestand tegen schaduw. Een doordacht herbeplantingsbeleid zorgt ervoor dat de natuurlijke aanwas en het aanbod mooi in balans blijven. Canada kan nog tot in lengte van jaren western red cedar produceren.

Wie red cedar uit British Columbia wil leveren, moet aan kwaliteitseisen voldoen. Er zijn drie verschillende certificaten. Die worden aan de leverancier verstrekt als deze een grondige, onafhankelijke controle doorstaat.

Er zijn strenge regels voor het naleven van wetten en herbeplanting in oogstgebieden. Illegale kap vindt daardoor nauwelijks plaats. Het levert een bosbeheer op dat dieren, planten, grond en water duurzaam en harmonieus laat samenleven.

Hout dat vergrijst

Western red cedar is bekend vanwege zijn natuurlijke vergrijzing. Hoewel alle houtsoorten die blootstaan aan zonlicht tot op zekere hoogte vergrijzen, is dit bij cederhout bijzonder opvallend. Het maakt van huizen in red cedar ware attracties.

Toch kan het verstandig zijn om red cedar behandelen met verf, olie of beits. Een semi-transparante beits kan red cedar verder verduurzamen zonder het fraaie schouwspel wezenlijk aan te tasten.

Western Red Cedar: Kenmerken
4 (80%) 16 votes