Red Cedar schimmel

Red Cedar en schimmel gaan zelden samen

Western red cedar en schimmel worden nogal eens in één adem genoemd. Niet omdat cederhout schimmel aantrekt, maar vanwege het tegenovergestelde: red cedar heeft een sterke afweer tegen schimmel en bacteriën. Toch kan het een goed idee zijn om het hout te beitsen, let daarbij wel op de  voorbereidingen red cedar.

Als we spreken over beitsen of verven, hebben we het eigenlijk over verduurzaming van het hout. We voegen een extra laag toe om de ondergrond te beschermen tegen weer, wind, vuil, schimmels en bacteriën. Verfproducten zorgen voor die extra bescherming. Wie het hout niet verduurzaamt, vergroot het risico op houtrot. Hout in slechte staat leidt tot hoge kosten voor reparaties en vervanging. Daarom is beitsen of verven een goede oplossing.

Schimmels hebben nog een ander onprettig kenmerk. Ze kunnen geverfde of dekkend gebeitste ondergronden verkleuren. Dit geldt ook voor niet afgewerkt hout. Beitsen kan houtrot voorkomen, maar schimmelvorming niet tegenhouden. Wassen met een zeep die schimmels verwijdert is dan vaak aangewezen.

Red cedar en schimmel

Wie een huis, pergola, sauna of ander bouwwerk in western red cedar heeft, kan wat dat betreft op twee oren slapen. Cederhout heeft een bijzondere eigenschap. Het bevat kamfer, een stof die aantasting door schimmels en bacteriën op afstand houdt.

Het is geen wonder dat sauna’s veelal van red cedar zijn gemaakt. Het hout zorgt ervoor dat de binnenkant van de sauna nauwelijks schoongemaakt hoeft te worden.

Waarom cederhout verven?

Red cedar en schimmel worden dus vaak in één adem genoemd, omdat ze niet samengaan. Maar waarom leest u dan toch regelmatig dat het nodig is om red cedar te beitsen of te verven?

Hoe sterk cederhout ook is, het is levend materiaal. Dit betekent dat ook deze houtsoort onderhevig is aan slijtage. Verf en beits kunnen de slijtage afremmen en levensduur verlengen. Dit bespaart u hoge kosten op de lange termijn. U verdient een verfbeurt altijd terug.

Bovendien kan red cedar vergrijzen onder invloed van licht. Dit gebeurt niet altijd op dezelfde manier. Het is afhankelijk van de locatie. Daardoor kan de ene gevel sneller vergrijzen dan de andere. Niet iedereen vindt dit mooi. Door dekkende verf of beits aan te brengen, kunt u dit proces beïnvloeden. Met verf of beits versterkt of verandert u de kleur van het hout. Ook dat is wat waard!

Er zijn veel verschillende producten op de markt die u voor het onderhoud van red cedar kunt gebruiken. Wij geven graag passend advies!

 

Red Cedar en schimmel gaan zelden samen
3 (60%) 6 votes