Toepassingen van red cedar

Toepassingen van Red Cedar

Toepassingen van red cedar is enorm. De populaire Amerikaanse houtsoort onderscheidt zich van andere soorten zachthout. Vooral de duurzaamheid, maar ook de mooie vergrijzing maken cederhout geliefd.

Western red cedar heeft unieke eigenschappen. Het bekendst is de grote weerstand tegen vocht en insecten. Cederhout is beresterk, krimpt en zwelt weinig en is nauwelijks gevoelig voor houtrot. Dit maakt red cedar zeer geschikt als bouwmateriaal buitenhuis, maar ook binnenshuis komen we deze houtsoort veelvuldig tegen.

Hier volgt een selectie toepassingen van red cedar.

Toepassingen red cedar buitenshuis

Gevelbekleding: Moderne houten huizen zijn vaak maar gedeeltelijk van hout. Niet zelden zijn het traditioneel gebouwde woningen met een betonnen fundament, maar met een bekleding van hout. Wat voor hout? Red cedar, in veel gevallen.

Houten luiken: Hout isoleert warmte. Vandaar zien we van oudsher houten luiken op huizen. Luiken van red cedar geven een woning bovendien een gezellige karakteristiek. Als zonwering zijn ze ook prima. Bedenk wel dat houten luiken op noordelijke gevels sneller vlekkerig worden. Behandelen met verf of beits is een slim idee.

Boeidelen: Dit zijn de verticale delen van de betimmering van de dakgoot. Western red cedar wordt hiervoor veelvuldig gebruikt. Het is immers zeer duurzaam en bestendig tegen het natte weer van de lage landen. U kunt boeidelen zelf schilderen en daarmee aanpassen aan het uiterlijk van uw woning. Boeidelen kunnen het zwaar te verduren hebben. Controleer ze periodiek voor een lange levensduur.

Speeltoestellen: Houten speeltoestellen in speeltuinen, maar ook in de tuin van particulieren worden niet zelden gemaakt van western red cedar. Speeltoestellen moeten tegen een stootje kunnen. Ceder kan dat.

Vlonders en terrassen: Omdat red cedar zo goed tegen vocht kan, is dit de ideale houtsoort voor vlonders en houten terrassen.

Toepassingen van red cedar binnenshuis

Schroten: Wie kent er niet het schrootjesplafond? Vroeger was een afwerking met schroten heel populair en ook vandaag komen we zulke plafonds nog tegen.  Schrootjes zijn gezellig. Zijn ze van red cedar, verspreiden ze een lichte cedergeur en die is beslist aangenaam.

Lambrisering: Red cedar heeft bijzondere akoestische kwaliteiten. Het kan trilling goed absorberen en dempt of beperkt geluid. U komt het daarom veel tegen als lambrisering, in zowel woning als commerciële gebouwen.

Sauna: Gaat u weleens naar de sauna, dan is de kans groot dat de binnenkant van red cedar was gemaakt. Eén reden is de hygiëne: schimmels en bacteriën zijn allergisch voor cederhout. Een andere reden is de lage warmtegeleiding. Ook de prettige geur speelt een rol.

Toepassingen van red cedar binnenshuis vereisen minder onderhoud omdat ze geen last hebben van weer en wind. Wilt u cederhout gebruiken voor een toepassing die niet in deze lijst staat, is het verstandig om de geschiktheid te controleren bij uw leverancier. Ook kunt u ons altijd voor advies vragen.

Toepassingen van Red Cedar
4 (80%) 1 vote